Bodem isolatie van je woning

Om je huis aangenamer te laten aanvoelen, is het een goed plan om je vloer warmer te laten aanvoelen. Niks is zo vervelend om in de winter de verwarming een paar graden hoger te hebben gezet en nog koude voeten houden. Wanneer je dan nauwelijks kruipruimte hebt, is bodem isolatie misschien de oplossing waar je naar zoekt.

Bodem isolatie

Wat houdt bodem isolatie in?

Bodem isolatie, zoals het woord al zegt, houdt in dat er een isolerende laag over de bodem onder je huis wordt gelegd. Deze laag bestaat uit korrels of schelpen en wordt onder je vloer geblazen. Dit levert een gedeeltelijke of gehele isolering op en beperkt de optrekkende kou. De korrels en schelpen zijn vochtbestendig en doen ook dan hun werk, mits het materiaal eraan aangepast wordt. Deze vorm van isolatie is echter wel iets minder effectief van vloerisolatie.

Het materiaal dat gebruikt wordt bij bodem isolatie, kunnen korrels of chips van EPS zijn. Dit is een soort piepschuim dat onder de vloer via kruipruimteluik of gat in de vloer geblazen wordt. Doordat het materiaal licht is, blijft het ook drijven als er grondwater staat en het is bestand tegen schimmel. Chips ten opzichte van korrels, maken de kruipruimte nog toegankelijk na het aanbrengen en zijn in verhouding goedkoper.

Een ander materiaal zijn isolatieschelpen. Dit wordt gemaakt van schelpen en is daarmee een natuurlijk en duurzaam product. De schelpen houden echter vocht vast, waardoor het minder goed isoleert bij grondwater. De schelpen drijven niet en wanneer je deze voor de isolatie onder je vloer gebruikt, moeten ze minstens tien centimeter boven het water uit komen.

Je huis beter geïsoleerd

Isoleren is een effectieve manier om je gasverbruik te verminderen en om waarde aan je woning toe te voegen. Een goede uitvoering zit hem in een goede voorbereiding en dus is het belangrijk om uit te zoeken welke optie het meest geschikt is. Om je bodem te isoleren is het belangrijk dat er toegang is tot je kruipruimte. Dit hoeft slechts een gat in de vloer of een luik te zijn. De hoogte van je kruipruimte hoeft maar dertig tot vijfendertig centimeter te zijn om voldoende laag aan te kunnen brengen.

Een expert als Isolatiespecialist.nl kan een goed maatwerkadvies geven. Hij kijkt of de gehele kruipruimte toegankelijk is, hoeveel vocht er onder komt en zal zo een adviseren welk materiaal het meest geschikt is. Hij zorgt ook dat de klus wordt uitgevoerd door een bekwaam vakman en geeft een gerichte offerte voor de kosten. De kosten voor een bodem isolatie bedragen ongeveer €20 tot €30 euro voor isolatiechips tot €35 tot €55 euro voor isolatieschelpen per m².

Na een bodem isolatie verbruik je minder gas. Hoeveel de exacte besparing is, verschilt per situatie. Bijkomend voordeel van deze isolatie, is dat het budgetvriendelijk is en snel te plaatsen. Ook voorkomt muffe geuren in je kruipruimte en zelfs ongedierte als muizen, zilvervisjes enzovoorts. Naast deze argumenten voor de isolatie van je bodem, kun je deze ook combineren met vloerisolatie wanneer je kruipruimte dit toelaat. Zo behaal je een nog hoger rendement.